Sporta i naturen

Den bästa typen av sport går att hitta i naturen. BMX, snowboard, cross, fallskärmshoppning, skidor och så vidare. Majoriteten av alla sporter utförs för det mesta utomhus. Några sporter flyttar dock in när årstiderna växlar och vägar blir alltför leriga eller snön smälter bort. Sport utomhus är också bevisat att vara dubbelt så bra för hälsan som sporter inomhus.

Vissa sporter är så pass beroende av väder och natur att de endast kan utföras på vissa platser i världen som har den rätta miljön. Fotboll som idag är den mest spelade sporten i världen går dock att hitta överallt och ett bra exempel på detta är den breda blandning av lag från hela världen som kommer att delta i Fotbolls-OS 2024 som hålls i Frankrike och fotbolls EM 2024 som arrangeras i Tyskland.

Några sporter som är vanligast utomhus är enklare och folkkärare sporter så som fotboll, strand volleyboll och motorsport. Även om den typen av sport sker utomhus så är den inte lika nära naturen som de typiska natursporterna. De flesta natursporter är även extremsporter. Sporter med cyklar som åker på trånga stigar i skogen eller hoppar nerför en snöbeklätt berg. En sport man kan göra i naturen är även frågesport. Något som är enkelt, simpelt och som alla kan vara med på.

Allt man behöver göra är att sätta upp lite lappar med frågor på i skogen. Sedan gäller det för deltagarna att klara av frågebanan så fort som möjligt med flest rätt. Enklare än så blir det inte. Perfekt för de små också. För dem kan man sätta en barnfråga under vuxenfrågorna så får de också vara med på en sport i naturen. En liknande typ av sport är orientering. Där byter man ut frågorna mot stämplar. Orientering är något som i stort sett alla i Sverige har testat på då många skolor har det som en del av idrottsbetyget. Där gäller det precis som för frågesport att springa snabbt men även ha huvudet med sig. Missar men en stämpel kan det gå riktigt illa – dessutom navigerar man genom skogen med hjälp av en karta och tappar man bort sig kan det bli svårt att hitta tillbaka.

Om man fortfarande tycker att frågesport och orientering är för svårt så räcker det med en hederlig joggingtur i skogen. Då får man motion och kan suga in den friska luften som endast går att finna i naturen.