Långfärdsskridskor – vilka passar mig bäst?

Långfärdsskridskor är en typ av skridskor där sko och skena enkelt kan kopplas isär och som används vid långfärdsskridskoåkning.

Lättmetallskridsko, som är den överlägset mest populära längdskridsko i dag, består av en aluminiumplatta och ett knivskarpt stålblad som är ungefär 40-55 cm långt och 4 cm högt. Bladets bredd varierar mellan 1,1 och 1,4 mm. Skridskorna fästs på skorna med hjälp av bindningar. Långfärdsskridskor hade tidigare en fast häl, men numera är det vanligare med skridskor med lös häl.

Långfärdsskridskoåkning skiljer sig från vanlig skridskoåkning genom att den sker på naturis, men turerna kan variera kraftigt, från 20 till 80 kilometer. Den längsta långfärdsskridskoåkningsturen i Sverige är 180 kilometer lång och går från Örebro till Stockholm.

Långfärdsskridskor nybörjare

Om du aldrig har åkt långfärdsskridskor förut är det bäst att börja med ett par klassiska skridskor. Dessa är lättare att balansera på än de skridskor som används vid skridskoåkning, och de ger dig en bättre känsla för isen.

Om du vill prova på skridskoåkning men inte har egna skridskor kan du hyra skridskor. Du kan också låna skridskor av vänner eller släktingar. När du köper egna skridskor är det viktigt att du får råd av någon som kan skridskoåkning – till exempel i en specialbutik. Det är också viktigt att se till att skridskorna är vassa.

Billiga långfärdsskridskor

Det finns många olika märken och modeller av långfärdsskridskor, och priset kan variera mycket. Du behöver inte spendera mycket pengar på skridskor för att komma igång, men det är viktigt att se till att de passar bra. Om du är osäker på vilken storlek du ska välja är det alltid bäst att prova skridskorna innan du köper dem.

Längden på Långfärdsskridskor

Längden på skridskobladen är vanligtvis mellan 40 och 55 cm. Den vanligaste längden för nybörjare är 45 cm. Det är viktigt att välja en längd som passar din skridskostil – om du är mer av en snabbåkare vill du förmodligen ha ett kortare blad, medan distansåkare ofta föredrar ett längre blad.

Om du är osäker på vilken längd du ska välja är det bäst att fråga i en specialbutik eller prata med någon som kan långfärdsskridskoåkning.

Pjäxor till långfärdsskridskor

Pjäxor för skridskoåkning är vanligtvis gjorda av läder eller syntetiska material. De ska vara bekväma och sitta bra runt foten, men inte vara för tajta. Du bör också se till att de pjäxor du väljer är kompatibla med de bindningar du vill använda.

Innan du ger dig ut på isen, tänk på att:

Skaffa dig kunskap

Olika isar har olika bra bärighet. Isen ser inte likadan ut överallt. Det är viktigt att känna till isens svaga punkter. Kurser i iskunskap och issäkerhet, liksom olika webbplatser, är bra källor till kunskap om isars bärighet, svaga punkter och annat.

Ha alltid sällskap

Är olyckan framme kan man hjälpa varandra. I många situationer är hjälp från andra enda räddningen, till exempel när det gäller att ta sig upp ur en vak, som är mycket svårt utan livlinehjälp. 

Ha rätt utrustning 

Den ser ger sig ut på isen måste ha lämplig utrustning: 

Isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp. Ha med extra ombyte i en vattentät plastpåse i en ryggsäck.