Elektronik i naturen

Elektronik är i dagens samhälle en väldigt stor del av vår vardag och utan den så är det många saker som inte skulle fungera. Att bege sig ut i skogen kan därför vara en utmaning, då man inte kan koppla in en kontakt för att få lampan att lysa eller spisen att koka.

Eftersom att man inte har samma tillgång till elektricitet ute i naturen som man gör i ett vanligt hem så krävs det att tänka på alternativa energikällor när man är ute och campar. Ett exempel på detta är solenergi. Detta innebär att speciella solceller fångar upp solens strålar, som sedan omvandlas till elektricitet. Denna typ av el-källa blir allt vanligare och det finns de hushåll som helt och hållet håller sitt hem igång med denna typ av elektricitet. Detta gör man då genom att placera solceller på husets tak, som då lagrar på sig energi under dagens ljusa timmar. Tack vare storleken på solcellerna så kan dessa lagra stora mängder ström, som även kan användas under de mörkare delarna av året.

Dock är dessa stora solceller ingenting man släpar med sig, utan då är det vanligare med en mindre portabel variant som kan kopplas in i en elektriska prylen med en sladd. Denna kan sedan användas för att ladda upp din mobiltelefon, sätta igång en stekplatta eller hålla en lampa vid liv.
Nackdelen med denna energikälla är att det ofta krävs ganska många timmars direkt solsken för att en större mängd energi ska kunna skapas. Med det klimat som vi lever i så har vi inte tillgång till solens strålar alla dagar och därför kan dåligt väder göra att denna energikälla inte alltid fungerar så som man kan önska.

En annan portabel energikälla, som vi även använder oss av en hel del i vår vardag är batterier. Dessa små ting är enkla att ha med sig i väskan och kan på ett ögonblick få igång såväl din radio som din ficklampa. Nackdelen med batterier är att de ha en begränsad livslängd. Idag finns det dock uppladdningsbara batterier av olika modeller, som kan laddas och fyllas på med ny energi gång på gång. Denna typ av batteri finns både i form av små batterier som sätts in i till exempel en klocka eller en lampa, men även som större modeller som kopplas in med en sladd. Detta kan till exempel vara bra om du behöver ladda din mobiltelefon eller liknande.